Zijn robots de toekomst
Een robot kan een oplossing betekenen voor heel wat toepassingen, maar is niet altijd de beste oplossing. Robots zijn bijvoorbeeld niet ideaal voor verpakkingslijnen met gestandaardiseerde producten met een hoge cadans, zoals een vullijn die aan 72.000 flessen per uur draait. Deze lijnen worden beter uitgerust met standaardsystemen die specifiek voor hen ontwikkeld werden en die, alhoewel ze minder flexibel zijn, beter aangepast zijn en minder plaats innemen dan robots.
De implementatie van robotoplossingen kan een positieve invloed hebben op andere soorten verpakkingslijnen, met niet te ontkennen voordelen op het gebied van winstgevendheid, flexibiliteit, prestatie en productkwaliteit.
Robots kunnen uw bedrijf redden
Veel bedrijven worden gedwongen flexibeler te zijn. Om te kunnen voldoen aan de eisen van hun klanten, moeten ze de kenmerken en de verpakkingen van hun producten constant aanpassen. Ze moeten ook kleinere bestellingen produceren en dus regelmatig van formaat veranderen, wat een negatieve impact kan hebben op de efficiëntie van hun productie. Bovendien moeten ze de kosten blijven optimaliseren en de operationele marges in stand houden. Het gebruik van robots kan hierbij helpen. !
Fréderic Fréderic Sente, CEO van Desimone, spreekt uit ondervinding en zegt het volgende: “Een robot vergt weinig onderhoud en is een uiterst betrouwbaar instrument dat flexibele, solide oplossingen biedt voor snelle formaatveranderingen. Het doeltreffend opzetten van een robot kan de OEE merkbaar verbeteren en zorgt voor een verlaging van de productiekosten, het optimaliseren van het gebruik van werknemers en, indien ze gekoppeld wordt aan een in-line inspectiesysteem, ook nog eens een verbetering van de kwaliteit van uw producten.
Het gebruik van robots kan nog bijkomende voordelen bieden, zoals bijvoorbeeld de verbetering van de sanitaire veiligheid, aangezien producten die bacteriologisch gevoelig zijn, niet meer door mensen gemanipuleerd worden (op voorwaarde natuurlijk dat de elementen die in contact komen met het product over een sanitair design beschikken). Vaak gaat het implementeren van robots gepaard met een optimalisatie van de transportbanden, wat resulteert in een vermindering van energieverbruik. Ook het elimineren van repetitieve taken die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid is een positieve bijdrage voor het welzijn van de werknemers. En tot slot zorgt een verstandige combinatie van robots en inspectiesystemen ervoor dat producten correct gehanteerd worden en dat enkel foutloze producten verpakt worden.
HEBT U EEN ROBOTPROJECT?
Enkele voorbeelden van do’s en don’ts
DO’S
1. Bereken of u over voldoende plaats beschikt voor de implementatie van de robotoplossing.
2. Houd in het berekenen van de ROI niet alleen rekening met het uitsparen van arbeidskrachten, maar eveneens met alle andere bijkomende elementen (het zijn er veel).
3. Houd uw verwachtingen realistisch. Te hoge onnodige vereisten op het gebied van bijvoorbeeld cadans kan de oplossing te complex maken en de kosten de hoogte injagen.
4. Neem deel aan de ontwerpfase en neem voldoende tijd om samen met uw leverancier tot de beste oplossing te komen.
5. Analyseer de problemen, storingen en fouten die tijdens de productie optreden en integreer de oplossingen hiervoor in het ontwerp. Controleer of er bufferzones zijn voorzien, zodat uw lijn kan blijven produceren, ook als een element van deze lijn stilvalt.
6. Vergeet de up- en downstream verbindingen niet, evenmin als de potentiële moeilijkheden die ermee gepaard gaan.
7. Houd rekening met het feit dat operatoren tijdens manuele producties misschien corrigerende handelingen uitvoerden die onmogelijk met de robot uitgevoerd kunnen worden.
8. Een succesvolle implementatie moet begeleid worden door een doordachte opleiding voor de operatoren.
9. Denk eraan om eventueel een in-line kwaliteitscontrole inspectiesysteem te koppelen aan uw robot voor het uitstoten van niet-conforme producten en een monitoring van de kwaliteitsevolutie tijdens de productie.
10. Kies een onafhankelijke en betrouwbare partner die niet afhangt van een specifiek merk.
DON’TS
1. Baseer uw aankoop niet enkel op het prijsniveau. Een lagere prijs betekent niet noodzakelijk een betere return on investment (ROI).
2. Veronderstel niet dat de robot altijd de beste oplossing is. Soms is een conventionele oplossing beter geschikt.
3. Start uw project niet zonder specifiek lastenboek, met vermelding van items zoals milieu, producten, flexibiliteit vereisten, …..
4. Leg de leverancier geen technische oplossing op. Laat hem zelf nadenken. Misschien wordt u nog verrast door zijn creativiteit!
5. Wees voor een eerste project niet te ambitieus. Het is beter om eerst te leren stappen voor u leert lopen.
OVERWIN UW ANGSTEN !!
Tal van bedrijven aarzelen om robots te gebruiken, omdat ze deze zien als te complexe elementen waarmee ze geen ervaring hebben. Daardoor riskeren ze echter een achterstand op te lopen ten aanzien van hun concurrenten die van deze technologie gebruik maken om een concurrentievoordeel op te bouwen.
U kunt zich snel van deze angst verlossen door na te gaan hoe andere bedrijven robots gebruiken. Veel bedrijven hebben de sprong al gewaagd, en met succes. Het is belangrijk om nauw samen te werken met een goede integratiepartner die uw behoeften begrijpt. De ervaring leert eveneens dat het belangrijk is om de verschillende technische diensten en operatoren bij alle fasen van het project te betrekken, waardoor de technologie plotseling veel eenvoudiger lijkt en de medewerkers worden gemotiveerd, omdat zij zich gewaardeerd voelen eens zij een “high tech” gerobotiseerde oplossing kunnen gebruiken.
Een andere vrees is die voor de kostprijs, want een robotoplossing kan duurder zijn dan een traditioneel systeem. Sommige bedrijven hebben het gevoel dat de ROI niet binnen de gestelde termijn bereikt zal kunnen worden als de uitsparing op personeelskosten beperkt blijft. Het is belangrijk om de voordelen van een robotoplossing op een breder vlak te berekenen, waarbij u rekening houdt met de bijkomende winsten en voordelen, zoals een verhoogde flexibiliteit die kan helpen bij het veroveren van nieuwe markten, een hogere productiviteit, de tijd die u uitspaart voor formaatwisselingen, lage onderhoudskosten en een langere levensduur.
Conclusie
Robots zijn de toekomst. De voortdurende ontwikkelingen maken ze alsmaar efficiënter en flexibeler. Gecombineerd met visie-systemen en inline-kwaliteitscontrole kunnen ze de winstgevendheid van bedrijven en hun productkwaliteit verhogen, alsook de werkomstandigheden van de werknemers verbeteren.